Διατροφή & Κινέζικη Ιατρική
Εξειδικευμένη Εκπαίδευση Επαγγελματιών Κινέζικης Ιατρικής

Έναρξη 25 Φεβρουαρίου 2021, 8:00 μ.μ.

Η οπτική της Κινέζικης ιατρικής είναι ότι οι τροφές είναι φάρμακα!

Η εξειδικευμένη αυτή εκπαίδευση, καρπός πολυετούς εμπειρίας, παρουσιάζει τις κυριότερες απόψεις της Κινέζικης ιατρικής πάνω στη διατροφή και είναι σχεδιασμένη να δώσει το δυνατόν πιο συμπυκνωμένες γνώσεις στους βελονιστές, shiatsu practitioners και άλλους επαγγελματίες που έχουν εκπαιδευτεί στη βασική θεωρία και διαγνωστική της κινέζικης ιατρικής.

Τα μαθήματα αναλύουν με λεπτομέρεια τις ιδιοτήτες μεγάλης ποικιλίας τροφών,  βάσει των παραδοσιακών κινέζικων κατηγοριών και εστιάζουν στη «συνταγολόγηση» φαγητών για τα TCM σύνδρομα.  Επίσης, οι συνταγές τροφών επικεντρώνονται σε ρύθμιση του σωματικού βάρους, χρόνιες και οξείες φλεγμονές, λοιμώξεις και θεραπεία πολλών άλλων κοινών ενοχλήσεων και συμπτωμάτων. Ταυτόχρονα, γίνεται μελέτη των κύριων βοτάνων και καρυκευμάτων που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα, καθώς και των σημαντικότερων συμπληρωμάτων διατροφής, βιταμινών και αιθέριων ελαίων, πάντοτε βάσει των «ενεργειακών» τους ιδιοτήτων όπως καθορίζονται στην Κινέζικη ιατρική.

Η εκπαίδευση αποσκοπεί επιπλέον στο να δώσει στους συμμετέχοντες μια επισκόπηση και σύγκριση των διαφορετικών προσεγγίσεων στη διατροφή – παραδοσιακών και σύγχρονων. 

Στηρίζεται στη μακρόχρονη εμπειρία της Ilaira Bouratinos και εμπλουτίζεται συνεχώς με τις νεότερες έρευνες πάνω σε θέματα διατροφής και υγείας.

Στόχος του σεμιναρίου είναι επίσης να ωθήσει τους συμμετέχοντες να διευρύνουν τις γνώσεις τους μέσω της βιβλιογραφίας που παρέχεται.

Άλλα θέματα στα οποία εστιάζει το σεμινάριο περιλαμβάνουν:

√ Από τι αποτελείται η διατροφή

√ Μελέτη φυσιολογίας της πέψης και διατροφής

√ Πως να προφυλάξουμε τον εαυτό μας από επικίνδυνες ουσίες στις τροφές

√ Τρόποι και μέθοδοι αποτοξίνωσης

√ Απώλεια περιττού βάρους

√ Ενεργειακές ποιότητες και ιδιότητες αιθερίων ελαίων και αρωματικών φυτών 

√ Συμβουλές για άτομα όλων των ηλικιών

√ Δίνονται αναλυτικές σημειώσεις πάνω σε όλη την ύλη, πλούσια βιβλιογραφία καθώς και συνταγές για φαγητά και ροφήματα.

Διεξάγεται σε 8 διαδικτυακά μαθήματα, Πέμπτη βράδυ 8:00 – 10:20 μ.μ. Στο τελευταίο μάθημα διεξάγονται εξετάσεις που ολοκληρώνουν την εκπαίδευση.

Το σεμινάριο αυτό αποτελεί μέρος της σειράς Εξειδικευμένων Σεμιναρίων Κινέζικης Ιατρικής του ΟΜ. Δείτε όλα τα εξειδικευμένα σεμινάρια εδώ.

Απευθύνεται: Σε βελονιστές, shiatsu practitioners και άλλους επαγγελματίες που έχουν γνώση της βασικής θεωρίας και διαγνωστικής της κινέζικης ιατρικής.

Διδασκαλία: Ilaira Bouratinos

Διδακτικές ώρες: 20

Δίδακτρα: €195

Διεξάγεται σε 8 διαδικτυακά μαθήματα, Πέμπτη βράδυ 8:00 – 10:30 μ.μ. Στο τελευταίο μάθημα διεξάγονται εξετάσεις που ολοκληρώνουν την εκπαίδευση.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Μάθημα 01   25/02/2021
Μάθημα 02   04/03/2021
Μάθημα 03   11/03/2021
Μάθημα 04   18/03/2021
Μάθημα 05   25/03/2021
Μάθημα 06   01/04/2021
Μάθημα 07   08/04/2021
Μάθημα 08   22/04/2021 (εξετάσεις)

“Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας.”

“Όποιος πρόκειται να συγγράψει ορθά για την ανθρώπινη διατροφή, πρέπει πρωτίστως να γνωρίζει και να διακρίνει την ανθρώπινη φύση γενικά, να γνωρίζει τα στοιχεία απ’ τα οποία ο άνθρωπος συνετέθη,”  Ιπποκράτρης

Σε αντίθεση με τη συμβατική διατροφολογία όπου οι ιδιότητες των τροφών εξηγούνται μέσω της βιοχημείας τους, στην Κινέζικη ιατρική κατηγοριοποιούνται σε σχέση με το yin yang και τα πέντε στοιχεία

Σύμφωνα με την Κινέζικη παραδοσιακή ιατρική υπάρχουν πέντε βασικές γεύσεις, η κάθε μια από τις οποίες σχετίζεται με συγκεκριμένα σπλάγχνα:
• Η αλμυρή γεύση επηρεάζει τα όργανα που σχετίζονται με τη ρύθμιση των υγρών στο σώμα (νεφρά και ουροδόχος κύστη).
• Η 
ξινή γεύση γεύση επηρεάζει τα όργανα αποτοξίνωσης (ήπαρ και χοληδόχος κύστη).
• Η πικρή γεύση επηρεάζει το όργανα του κυκλοφορικού συστήματος (καρδιά).
• Η πικάντικη-έντονη γεύση επηρεάζει τους πνεύμονες και το παχύ έντερο.
• Η γλυκειά γεύση επηρεάζει τα πεπτικά όργανα (σπλήνα-πάγκρεας και στομάχι).

Τα καρυκεύματα προσθέτουν επιπλεόν ενεργειακές ποιότητες στα φαγητά μας.
Τα καρυκεύματα είναι και ΦΑΡΜΑΚΑ!

H κινέζικη διατροφή λαμβάνει υπόψη:

√  Tις τέσσερις ενέργειες (θερμοκρασία): δροσερό, κρύο, θερμό, ζεστό  και ουδέτερο

√  Tις πέντε γεύσεις: αλμυρό, ξινό, πικρό, γλυκό, πικάντικο

√  πέντε χρώματα: μαύρο, πράσινο, κόκκινο, κίτρινο, λευκό

√  Tις τέσσερις κατευθύνσεις κίνησης: ανοδική, εξωστρεφής, καθοδική, ενδοστρεφής

√  δράση: τόνωση, θρέψη, ρύθμιση, διασπορά, αποτοξίνωση, κ.ά.

Tους μεσημβρινούς στους οποίους εισχωρούν οι τροφές

Tα κλίματα: άνεμος, ζέστη, υγρασία, ξηρασία, κρύο

diet-animation