In Webinars

ACUPUNCTURE INTENSIVE

Βίντεο Πρακτικής Σεμιναρίου 4

© Ilaira Bouratinos 2020

Tα βίντεο, τα κείμενα καθώς και τα άλλα υλικά που περιέχονται στην παρούσα σελίδα, προορίζονται μόνο για άτομα που έχουν παρακολουθήσει το συγκεκριμένο τμήμα.

ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΔΟΘΕΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΑΤΟΜΑ, εντός ή εκτός της σχολής. Ισχύει το προσωπικό απόρρητο, δηλαδή η απόλυτη εχεμύθεια είναι απαραίτητη. ΔEN EΠITPEΠETAI H ΔIAΔOΣH OΠOIOYΔHΠOTE ΠPOΣΩΠIKOY ΣTOIXEIOY, που αφορά τους σπουδαστές, καθηγητές ή πελάτες.

Η σελίδα αυτή αφορά στα σημεία των άνω άκρων, ώμων & αυχένα.

Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία των περιοχών αυτών:

Ώμος

Ωμοπλάτη, υπακάνθιος βόθρος: SI-11 και trigger points στον υπακάνθιο μυ

Ωμοπλάτη, υπερακάνθιος βόθρος: SI-12 SI-13 LI-16

Οπίσθια όψη, υπακρώμια περιοχή: SI-9, SI-10

Έξω όψη («Μάτια του Ώμου»): LI-15, SJ-14 & «3ο μάτι»

Πρόσθια όψη: Jianqian (Jianneiling) M-UE-48

Άνω όψη: GB-21, SJ-15

Αγκώνας

LI-11 και trigger points στην κατάφυση των εκτεινόντων του καρπού
He-3 και trigger points στην κατάφυση των καμπτήρων του καρπού
Lu-5
P-3
LI-12
SJ-10
SI-8

Πήχης

LI-10 (και άλλα σημεία LI έως το LI-6)
Lu-7, Lu-8
He-5, He-6
P-4 P-5 P-6
SJ-5, SJ-6
SI-6

Καρπός

LI-5
SI-5
SJ-4
He-7
(Lu-9)
P-7 (καρπιαίος σωλήνας)
Επίσης επηρεάζουν έντονα τον καρπό και αρκετά από τα εγγύτερα σημεία κυρίως P-6, SJ-5. 

Άκρο χέρι
LI-4, LI-3
Lu-10, Lu-11
He-8, He-9
SI-4, SI-3, SI-1
SJ-3
P-8

Extra points: Baxie M-UE-22, Yaotongdian M-UE-19, Luozhen M-UE-24

Αυτά που δεν αναφέρονται εδώ είναι κάποια σημεία sujok στο άκρο χέρι (ειδικής σημασίας είναι τα θωρακικά και οσφυικά σημεία γύρω από τις αρθρώσεις των δακτύλων).

Αυχένας

GB-20
Bl-10
Bailao M-HN-30
Huatuojiaji M-BW-35
M-BW-1 Dingchuan & Chuanxi
Du-14

Εντοπισμός Σημείων

Διάρκεια: 4.35 & 12.32 Λεπτά

Πρόσθιο Σημείο Ώμου
M-UE-48 Jianqian (Jianneiling)

Διάρκεια: 2.24 Λεπτά

Εισαγωγή σε Σημεία του Ώμου

Διάρκεια: 11 Λεπτά

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Βελονισμός για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

 

Διάρκεια: 8.03 Λεπτά

Μάλαξη-χειρισμός για τον καρπιαίο σωλήνα και τον καρπό, για μετά την εξαγωγή των βελονών
Διάρκεια: 0.49 Λεπτά

Έξω Επικονδυλίτιδα

Διάρκεια: 5.25 Λεπτά

Έσω Επικονδυλίτιδα

Διάρκεια: 2.27 Λεπτά

Έσω Επικονδυλίτιδα με Τραυματισμό 1ης μεσοφαλαγγικής άρθρωσης του παράμεσου δακτύλου

Θεραπεία

Θεραπεία για τραυματισμό στη μεσοφαλαγγική άρθρωση του παράμεσου δακτύλου και για έσω επικονδυλίτιδα. Επίσης για τόνωση qi….Μέχρι την επόμενη μέρα είχε φύγει εντελώς πόνος από το δάκτυλο και τον αγκώνα! Δείτε και το άλλο βίντεο (δίπλα) με το deqi στο δάκτυλο..

Διάρκεια: 8.34 Λεπτά

DEQI
Deqi εμφανές με ακούσια κίνηση του δακτύλου… Είναι από τις βελόνες στη μεσοφαλαγγική άρθρωση καθώς και στο GB-21 που το ένιωθε να διαχέεται μέχρι το χέρι.. Η θεραπεία είναι για τραυματισμό που είχε υποστεί το δάκτυλο πριν μερικές εβδομάδες…. Είχε πολύ αποτέλεσμα και έφυγε μετά εντελώς ο πόνος….

Διάρκεια: 0.40 Λεπτά

Τραυματισμός 1ης ΜΚΠ άρθρωσης

Διάρκεια: 5.51 Λεπτά

Θεραπεία Γάγγλιου στον Καρπό

Διάρκεια: 2 Λεπτά

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ & ΘΕΩΡΙΑ HEGU LI-4

Σημειώσεις Εντοπισμού

Το LI-4 πρόκειται για μεγάλο σημείο, όπως υπονοεί και το κινέζικο όνομα του. «Hegu» σημαίνει «κοιλάδα στην ένωση [των μετακαρπίων]».

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στον εντοπισμό του… Ως εκ τούτου, συνίσταται η ψηλάφηση όλης της περιοχής, έτσι ώστε να προσδιοριστούν τα πιο αντιδραστικά σημεία. Το LI-4 είναι ίσως το πιο γνωστό σημείο βελονισμού και ίσως και το πιο κοινό στην εφαρμογή θεραπείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συνήθης εντοπισμός

Στο κέντρο της περιοχής που βρίσκεται μεταξύ του πρώτου και δεύτερου μετακαρπίου οστού, στο υψηλότερο σημείο του ραχιαίου μεσόστεου μυ, όταν ο αντίχειρας βρίσκεται σε προσαγωγή, στο ύψος του κέντρου του δεύτερου μετακαρπίου οστού.

Είτε μέσα στη γαστέρα του μεσόστεου μυ που καταφύεται στο δεύτερο μετακάρπιο οστό, είτε ανάμεσα στις δύο γαστέρες των μεσόστεων μυών που προσφύονται στο πρώτο και δεύτερο μετακάρπιο οστό. Στην εν τω βάθει του θέση, βρίσκεται ο προσαγωγός μυς του αντίχειρα.

Εάν δεν επιτευχθεί το deqi σε αυτό το σημείο, εντοπίστε το ΠΕ-4 λίγο εγγύτερα, προς την βάση του δευτέρου μετακαρπίου οστού, ή χρησιμοποιήστε έναν από τους εναλλακτικούς εντοπισμούς.

Εναλλακτικοί εντοπισμοί

Στην άκρη της πτυχής που σχηματίζεται ανάμεσα στο δείκτη και στον αντίχειρα, όταν ο αντίχειρας βρίσκεται σε προσαγωγή. Επίσης, μπορεί να εντοπιστεί σε άλλες θέσεις, όπως στο ύψος της άκρης της πτυχής και πιο εγγύς στο δεύτερο μετακάρπιο οστό από την προηγούμενη τοποθεσία (ψηλαφήστε να βρείτε το πιο αντιδραστικό σημείο).

Εντοπίζεται επίσης σε διαφορετικές θέσεις μέσα στο μεσόστεο μυ, ακραία της ένωσης των βάσεων του πρώτου και δεύτερου μετακαρπίου οστού, όταν ο αντίχειρας και ο δείκτης είναι σε ανοικτή θέση (απαγωγή). Αυτά τα σημεία μπορούν να βρεθούν και πιο εγγύς, σε σύγκριση με τις τοποθεσίες που αναφέρονται παραπάνω.

! Η κερκιδική αρτηρία βρίσκεται μόλις ακραία της ένωσης των βάσεων του πρώτου και δεύτερου μετακαρπίου.

Σημειώσεις για τη χρήση του LI-4

Είναι «Σημείο Πρωταρχικού Qi-Yuan» που σημαίνει πως τονώνει τη ζωτική ενέργεια, και επηρεάζει θετικά το παχύ έντερο καθώς και όλη τη διαίρεση του yangming που συμπεριλαμβάνει και το στομάχι. Το Στομάχι είναι μια από τις κύριες πηγές ενέργειας του οργανισμού ενώ το παχύ έντερο είναι υπεύθυνο γενικά για πολλά πράγματα που αφορούν στη συνολική υγεία του ατόμου,όπως η σύνθεση βιτμίνης Κ και η ισορροπία του αμυντικού συστήματος.

Μαζί με το Liv-3 αποτελεί τις «Τέσσερεις Πύλες» που χρησιμοποιούνται ευρέως για πόνο πάης φύσεως και αιτιολογίας (σχεδόν…). Δηλαδή είναι τα αντιφλεγμονώδη σημεία και έχει βρεθεί πως η διέγερση στο LI-4 μειώνει την COX-2 και τη δράση του συμπαθητικού συστήματος, έχοντας αποτέλεσμα τόσο σε πόνο όσο και σε άλλες μορφές φλεγμονής. Επίσης, χρησιμποιείται για πυρετό.

Επίσης είναι «Κυβερνητικό Σημείο για το Πρόσωπο και το Λαιμό» επηρεάζοντας όλο το βραχιόνιο και αυχενικά πλέγμα έχοντας θετική δράση σε παθήσεις του προσώπου και της κεφαλής. Χρησιμποιείται ευρέως για πονοκεφάλους και ημικρανίες, ερεθισμούς των ματιών, προβλήματα της μύτης όπως ρινίτιδα, αλλεργίες, ιγμορίτιδα, καταροή, προβλήματα του προσωπικού και τρίδημου νεύρου (κυρίως πάρεση και νευραλγία) καθώς και για αυχεναλγία και ραιβόκρανο. Επιπλέον χρησιμοποιείται σε κρυολογήματα και άλλες λοιμώξεις της άνω αναπνευστικής οδού με τα συναφή συμπτώματα όπως πονόλαιμος, μπούκωμα, φταρνίσματα, βήχας, σινάχι και πυρετός ή ρίγη.

Αντενδείξεις

! Το ΠΕ-4 προκαλεί έμμηνο ρύση και χρησιμοποιείται επίσης για πρόκληση τοκετού. Ως εκ τούτου, η εφαρμογή θεραπείας στο ΠΕ-4 αντενδείκνυνται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και σε περιπτώσεις μηνορραγίας ή έντονης αιμορραγίας στην περίοδο. 

!! Το ΠΕ-4 είναι ένα πολύ ισχυρό σημείο και ή έντονη διέγερσή του πρέπει να αποφεύγεται σε άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση ανεπάρκειας (Xu). Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και μια απαλή διέγερση μπορεί να προκαλέσει ξαφνική βύθιση της ενέργειας (qi xian).

Προτεινόμενες θέσεις θεραπείας

Η θεραπεία στο ΠΕ-4 μπορεί να εφαρμοστεί με το άτομο καθιστό ή ξαπλωμένο. Ωστόσο, επειδή είναι πολύ ισχυρό σημείο, είναι προτιμότερο τα άτομα που είναι πολύ ευαίσθητα να είναι ξαπλωμένα.

Σε γενικές γραμμές, η θέση επιλογής είναι με το χέρι τοποθετημένο ημι-ύπτια, έτσι ώστε η έξω όψη της κερκίδας να βρίσκεται προς τα πάνω.

Βασική Τεχνική Βελονισμού

• 0.3 – 1 cun κάθετη εισαγωγή. Η βελόνα πρέπει να έχει κλίση που να κατευθύνεται κάτω από το κέντρο του μετακάρπιου οστού. Η βελόνα πρέπει να στοχεύει να τοποθετηθεί μέσα στην απονεύρωση που βρίσκεται ανάμεσα στις δυο γαστέρες του μεσόστεου μυ. Ψηλαφήστε απαλά, με τον αντίχειρα σε προσαγωγή, για να νιώσετε το μικρό άνοιγμα, μέσα στο οποίο βρίσκεται το σημείο. 

! Προσέξτε τους δερματικούς κλάδους του κερκιδικού νεύρου και τη ραχιαία μετακάρπια αρτηρία και φλέβα. Πιο βαθιά, αποφύγετε το διατιτραίνων κλάδο της κερκιδικής αρτηρίας και πιο εγγύς την κερκιδική αρτηρία.

! H πρόκληση needle shock – βαγοτονικού επισοδείου συμβαίνει συχνότερα στο ΠΕ-4, από οποιοδήποτε άλλο σημείο βελονισμού.

ΒΙΝΤΕΟ 3

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ & ΕΙΣΑΓΩΓΗ HEGU LI-4 ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Διάρκεια: 4 Λεπτά

Παρακαλώ σημειώστε πως στο παρακάτω βίντεο δεν έκανα την εισαγωγή ακριβώς στο σημείο όπου σημάδεψα το σημείο με το νύχι μου… Αυτό είναι είτε επειδή δεν κοίταξα καλά το σημαδάκι του νυχιού, είτε επειδή επέλεξα να το κάνω λίγο παραδίπλα επειδή το ένιωθα καλύτερα εκεί. Κανονικά, θα πρέπει να μπαίνει η βελόνα ακριβώς εκεί που έχετε σημαδέψει το σημείο.

Τονίζω πως ο πραγματικός εντοπισμός του σημείου γίνεται με τη βελόνα όταν αυτή τοποθετείται μέσα στο σημείο όπου επιτυγχάνεται η αίσθηση του qi (deqi).

🙂 Ιλάειρα

Leave a Comment