Διατροφή & Κινέζικη Ιατρική
Εξειδικευμένο Σεμινάριο

Έναρξη 14 Νοεμβρίου 2019, 8:30 μ.μ.

Το εξειδικευμένο αυτό σεμινάριο, καρπός πολυετούς εμπειρίας, παρουσιάζει τις κυριότερες απόψεις της Κινέζικης ιατρικής πάνω στη διατροφή και είναι σχεδιασμένο να δώσει στους επαγγελματίες το δυνατόν πιο συμπυκνωμένες γνώσεις.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων γίνεται λεπτομερής ανάλυση των τροφών με βάση τις παραδοσιακές κινέζικες κατηγορίες. Η οπτική της Κινέζικης ιατρικής είναι ότι οι τροφές είναι φάρμακα και γίνεται λεπτομερής ανάλυση των ιδιοτήτων τους. Το σεμινάριο εστιάζει στη «συνταγολόγηση» τροφών για τα κλασικά σύνδρομα, κοινά συμπτώματα και παθήσεις. Ταυτόχρονα, επικεντρώνεται στη μελέτη των κύριων βοτάνων που χρσιμοποιούνται στην κουζίνα καθώς και στις ιδιότητες των σημαντικότερων συμπληρωμάτων διατροφής, βιταμινών και αιθέριων ελαίων, βάσει των ενεργειακών τους ιδιοτήτων.

Το σεμινάριο αποσκοπεί επιπλέον στο να δώσει στους συμμετέχοντες μία επισκόπηση και σύγκριση των διαφορετικών προσεγγίσεων στη διατροφή – παραδοσιακών και μοντέρνων. 

Στηρίζεται στη μακρόχρονη εμπειρία της Ilaira Bouratinos και εμπλουτίζεται συνεχώς με τις τελευταίες έρευνες πάνω σε θέματα διατροφής και υγείας.

Στόχος του σεμιναρίου είναι επίσης να ωθήσει τους συμμετέχοντες να διευρύνουν τις γνώσεις τους μέσω της βιβλιογραφίας που παρέχεται.

Άλλα θέματα στα οποία εστιάζει το σεμινάριο περιλαμβάνουν:

√ Από τι αποτελείται η διατροφή

√ Μελέτη φυσιολογίας της πέψης και διατροφής

√ Πως να προφυλάξουμε τον εαυτό μας από επικίνδυνες ουσίες στις τροφές

√ Τρόποι και μέθοδοι αποτοξίνωσης

√ Ενεργειακές ποιότητες και ιδιότητες αιθερίων ελαίων και αρωματικών φυτών 

√ Συμβουλές για άτομα όλων των ηλικιών

Δίνονται αναλυτικές σημειώσεις πάνω σε όλη την ύλη, πλούσια βιβλιογραφία καθώς και συνταγές για φαγητά και ροφήματα.

Το σεμινάριο αυτό αποτελεί μέρος της σειράς Εξειδικευμένων Σεμιναρίων Κινέζικης Ιατρικής του ΟΜ. Δείτε όλα τα εξειδικευμένα σεμινάρια εδώ

Διδασκαλία: Ilaira Bouratinos

Διδακτικές ώρες: 20

Δίδακτρα: €195

Διεξάγεται σε 8 βραδινά διαδικτυακά μαθήματα, Πέμπτη 8:30 – 10:30 μ.μ. Στο τελευταίο μάθημα διεξάγονται εξετάσεις που ολοκληρώνουν την εκπαίδευση.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Μάθημα 1    14/11/2019     Μάθημα 2   21/11/2019     Μάθημα 3   28/11/2019     Μάθημα 4   05/12/2019

Μάθημα 5   12/12/2019      Μάθημα 6   19/12/2019     Μάθημα 7   16/01/2020     Μάθημα 8   23/01/2020

“Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας.”

“Όποιος πρόκειται να συγγράψει ορθά για την ανθρώπινη διατροφή, πρέπει πρωτίστως να γνωρίζει και να διακρίνει την ανθρώπινη φύση γενικά, να γνωρίζει τα στοιχεία απ’ τα οποία ο άνθρωπος συνετέθη,”  Ιπποκράτρης

Σε αντίθεση με τη συμβατική διατροφολογία όπου οι ιδιότητες των τροφών εξηγούνται μέσω της βιοχημείας τους, στην Κινέζικη ιατρική κατηγοριοποιούνται σε σχέση με το yin yang και τα πέντε στοιχεία

Σύμφωνα με την Κινέζικη παραδοσιακή ιατρική υπάρχουν πέντε βασικές γεύσεις, η κάθε μια από τις οποίες σχετίζεται με συγκεκριμένα σπλάγχνα:
• Η αλμυρή γεύση επηρεάζει τα όργανα που σχετίζονται με τη ρύθμιση των υγρών στο σώμα (νεφρά και ουροδόχος κύστη).
• Η 
ξινή γεύση γεύση επηρεάζει τα όργανα αποτοξίνωσης (ήπαρ και χοληδόχος κύστη).
• Η πικρή γεύση επηρεάζει το όργανα του κυκλοφορικού συστήματος (καρδιά).
• Η πικάντικη-έντονη γεύση επηρεάζει τους πνεύμονες και το παχύ έντερο.
• Η γλυκειά γεύση επηρεάζει τα πεπτικά όργανα (σπλήνα-πάγκρεας και στομάχι).

Τα καρυκεύματα προσθέτουν επιπλεόν ενεργειακές ποιότητες στα φαγητά μας.
Τα καρυκεύματα είναι και ΦΑΡΜΑΚΑ!

H κινέζικη διατροφή λαμβάνει υπόψη:

√  Tις τέσσερις ενέργειες (θερμοκρασία): δροσερό, κρύο, θερμό, ζεστό  και ουδέτερο

√  Tις πέντε γεύσεις: αλμυρό, ξινό, πικρό, γλυκό, πικάντικο

√  πέντε χρώματα: μαύρο, πράσινο, κόκκινο, κίτρινο, λευκό

√  Tις τέσσερις κατευθύνσεις κίνησης: ανοδική, εξωστρεφής, καθοδική, ενδοστρεφής

√  δράση: τόνωση, θρέψη, ρύθμιση, διασπορά, αποτοξίνωση, κ.ά.

Tους μεσημβρινούς στους οποίους εισχωρούν οι τροφές

Tα κλίματα: άνεμος, ζέστη, υγρασία, ξηρασία, κρύο