Παραδοσιακή Ανατολική & Κινέζικη Ιατρική


Η παρουσία της Παραδοσιακής Aνατολικής Iατρικής (ΠΑΙ) και άλλων κλάδων της Φυσικής Θεραπευτικής έχει γίνει πολύ σημαντική τα τελευταία χρόνια στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα ολοένα και περισσότερα άτoμα καταφεύγουν στις μεθόδους αυτές για να αντιμετωπίσουν σωματικά και ψυχοσωματικά προβλήματα.

Σκοπός της ΠΑΙ είναι η αποκατάσταση της υγείας του ψυχοσωματικού συνόλου του ατόμου και όχι μόνο η αντιμετώπιση μεμονωμένων συμπτωμάτων. Eπιδιώκει να επαναφέρει την αρμονία στις βιολογικές διαδικασίες του οργανισμού αυξάνοντας τις εγγενείς θεραπευτικές του δυνάμεις.

Chinese_Medicinecupping_bamboo©Ilaira_BouratinosAlternative_Therapy_Moxa
Βότανα & ΒελόνεςΘεραπεία με βεντούζα από μπαμπούΜοξαθεραπεία με ξύλινο εργαλείο

H ΠΑΙ βλέπει τον κόσμο μέσα από μια διαφορετική οπτική από εκείνη του σημερινού Δυτικού τρόπου σκέψης. Προσφέρει μια ολιστική αντίληψη της κάθε περίπτωσης, θεωρώντας ότι ο άνθρωπος είναι μια μικρογραφία της φύσης και ότι όλα τα φαινόμενα, μέσα και έξω απ’ αυτόν, διαπλέκονται σε έναν αέναο κύκλο ενεργειακών εναλλαγών. Προσπαθεί να δει τα συμπτώματα και τις διαφορετικές φάσεις των σωματικών διαδικασιών, φυσιολογικών και παθολογικών, περισσότερο ως εκφράσεις της κίνησης της ενέργειας παρά ως αυστηρά “βιολογικές” διαδικασίες.

Σύμφωνα με την ΠΑΙ, στην οποία βασίζονται πολλές θεραπευτικές τεχνικές, όπως ο βελονισμός, το σιάτσου, η γιόγκα, το qi gong και η βοτανοθεραπεία, τα ενεργειακά σημεία του σώματος σχηματίζουν ένα δίκτυο καναλιών, όπου ρέει η zωτική ενέργεια, γνωστή ως Κι ή Τσι (Qi). Οι μεσημβρινοί συνδέουν το κάθε κύτταρο, ιστό και όργανο σε ένα ενιαίο σύμπλεγμα λειτουργιών. Kατατάσσονται σε δύο αντίθετα και συγχρόνως αλληλεξαρτώμενα ρεύματα, γνωστά ως yin και yang. Σύμφωνα με την ανατολική αντίληψη, η υγεία μας έγκειται στην ισορροπία των δύο αυτών δυνάμεων.

Σε περιπτώσεις έντασης, που οφείλονται σε ψυχικά, σωματικά ή περιβαλλοντικά αίτια, το Yin-Yang χάνει την ισορροπία του και το Κι των μεσημβρινών οδηγείται είτε σε κατάσταση υπερπληρότητας είτε σε κατάσταση ανεπάρκειας. Αυτήν ακριβώς τη δυσαρμονία βιώνουμε ως δυσφορία, πόνο ή ασθένεια.

H ΠAI δίνει τη δυνατότητα παρατήρησης ανισορροπιών στη ροή της ενέργειας και των δυσλειτουργιών του οργανισμού, πριν εκείνες εκδηλωθούν ως ασθένεια. Έτσι, μέρος της θεραπείας ίσως είναι κάποιες απλές ασκήσεις ή κατάλληλη διατροφή, που βοηθά την ιδιοσυγκρασία και την τωρινή κατάσταση του ατόμου. Eπίσης, ορισμένες αλλαγές των συνηθειών, που συμβάλλουν στην αιτιολογία ανισορροπιών, είναι απαραίτητες και αποτελούν θεραπεία οι ίδιες.

H κάθε θεραπευτική μέθοδος έχει τη δικιά της γκάμα δράσης και επιλέγεται ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Συχνά γίνεται συνδυασμός ποικίλων τεχνικών, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται ακόμη ευεργετικότερα αποτελέσματα. Στόχος πάντα είναι να βοηθηθεί ο οργανισμός και να επανακτήσει τη φυσική του ισορροπία και υγεία, χωρίς να πιέζεται ή να στρεσάρεται.

Deqi_tsubo_©ilaira_Bouratinos


Τα οφέλη της Παραδοσιακής Ανατολικής Ιατρικής

H Παραδοσιακή Ανατολική Θεραπευτική έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον καθένα, ανεξάρτητα από το αν αντιμετωπίζει ή όχι κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας. Έτσι, σχεδόν όλοι μπορούν να ωφεληθούν, σε όποια ηλικία ή φυσική κατάσταση κι αν βρίσκονται. Στόχος είναι τόσο η αύξηση της ζωτικότητας και η πρόληψη παθολογικών καταστάσεων, όσο και η ίαση με ήπιο και ακίνδυνο τρόπο μετά την εμφάνιση προβλημάτων υγείας.

Tαυτοχρόνως, η Παραδοσιακή Ανατολική Θεραπευτική δρα θετικά στο ψυχοπνευματικό επίπεδο προσφέροντας βαθειά χαλάρωση. Επιδιώκει να απαλύνει το άγχος, να εναρμονίσει τα συναισθήματα και να βελτιώσει τη συγκέντρωση. Άτομα που πάσχουν από αϋπνίες, κατάθλιψη ή ψυχολογικές μεταπτώσεις επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό. Παράλληλα, στοχεύει στην τόνωση του ενεργειακού δυναμικού επιδρώντας θετικά στα βιολογικά συστήματα και τις λειτουργίες του οργανισμού.

Χρησιμοποιείται επίσης, για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, της στάσης του σώματος, της αντοχής και της ευλυγισίας σε αθλητές, χορευτές, ηθοποιούς και άλλους επαγγελματίες. Συχνά εφαρμόζεται ως βοήθημα για την ανάρρωση μετά από περίοδο ασθενείας ή παράλληλα (συμπληρωματικά) με μεθόδους της συμβατικής ιατρικής.

Στη συνέχεια, παρατίθεται ενδεικτικός κατάλογος από κοινές καταστάσεις, στην αντιμετώπιση των οποίων οι τεχνικές αυτές έχουν αποδειχθεί χρήσιμες.

• Πόνοι διαφόρων προελεύσεων, πόνοι στη μέση και την πλάτη, ισχιαλγία, αυχενικό, ημικρανίες, μυϊκή ένταση, πιάσιμο, κόπωση ή αδυναμία, κράμπες, δυσκαμψία ή πόνοι στις αρθρώσεις κ.ά.

• Κόπωση, ατονία, αδυναμία, ασθένεια, γενικά ή μετά από περίοδο ασθένειας, χειρουργείο, τοκετό κ.λπ. για γρήγορη ανάρρωση

• Τραυματισμοί, βελτίωση της ίασης μετά από κατάγματα, θλάσεις και άλλες κακώσεις από άθληση, μετά από επεμβατικό ή άλλο τραυματισμό, ουλές κ.ά.

• Αρθριτικά, τενοντίτιδα, περιαρθρίτιδα, ρευματισμοί

• Νευρολογικά προβλήματα, νευραλγίες, μούδιασμα, τρέμουλο, παράλυση και ατροφία κ.ά.

• Προβλήματα αναπνευστικού συστήματος, δύσπνοια, χρόνιος βήχας, φαρυγγίτιδα, ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, άσθμα, βρογχίτιδα κ.ά.

• Προβλήματα πεπτικού συστήματος, δυσκολία στη χώνευση, καούρες, ανορεξία, υπερβολική πείνα, δυσκοιλιότητα, διάρροια, κολίτιδα, φούσκωμα κ.ά.

• Yπέρβαρες ή υπόβαρες καταστάσεις

• Προβλήματα καρδιοαγγειακού συστήματος, αδύναμη κυκλοφορία, διόγκωση των αγγείων, πρήξιμο των άκρων, αίσθηση παλμών κ.ά.

• Προβλήματα ματιών και αυτιών, μείωση της όρασης, ευαισθησία στα μάτια, ξηροφθαλμία, αυξημένη πίεση, επιπεφυκίτιδα, εμβοές, ωτίτιδα, μείωση της ακοής κ.ά.

• Ίλιγγος και ζαλάδα

• Προβλήματα ουροποιητικού συστήματος, δυσουρία, συχνουρία, ακράτεια, τσούξιμο κ.ά.

• Ψυχολογικά προβλήματα, αϋπνίες, άγχος, εκνευρισμός, εθισμοί (κάπνισμα κ.ά.), φοβίες, κατάθλιψη κ.ά.

• Προβλήματα Aνδρών, στειρότητα, ανικανότητα, πεσμένη ή υπερβολική λίμπιντο, κήλη, προστατίτιδα κ.ά.

• Προβλήματα Γυναικών, πόνοι περιόδου, προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, πόνος των μαστών, ακανόνιστος κύκλος, αμηνόρροια, μητρορραγία, κύστες, ινομυώματα, ενδομητρίωση, κυστίτιδα, κολπίτιδα, δυσκολία στη σύλληψη, συχνές αποβολές, δυσκολίες εγκυμοσύνης και τοκετού, πεσμένη λίμπιντο, εξάψεις, προβλήματα εμμηνόπαυσης, πρόπτωση κ.ά.

• Αλλεργίες, αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα κ.ά.

• Δερματικές διαταραχές, δερματίτιδα, ακμή κ.ά.

• Aισθητική, χαλάρωση, ρυτίδες, σακούλες, δυσχρωμία, ευρυαγγεία, κυτταρίτιδα κ.ά.